Editorial Octaedro Educación Lengua Española Educación Convivencias Passos Ediciones Mágina Música y Flamenco Octaedro .CAT Rosasensat Proyecto Noria
FES CLIC PER ACCEDIR AL TEU LLOC PREFERIT D'OCTAEDRO
 
El crac energètic

El crac energètic

Xifres i fal-làcies
Tema: Transició energètica
Col·lecció: Transició energètica
Gènere: Assaig
Editorial Octaedro, Octubre 2012
EDICIÓ IMPRESA COMPRAR 12,80 €
ISBN 978-84-9921-314-9
Ref. 0-80136 128 pp.
EDICIÓ DIGITAL - PDF 8,00 €
X
ISBN 978-84-9921-460-3
Ref. 1-80136
EDICIÓ DIGITAL - EPUB 7,99 €
ISBN 978-84-9921-461-0
Ref. 4-80136
PRESENTACIÓ
L’esgotament dels recursos combustibles fòssils és una realitat avalada per totes les fonts oficials que en xifren les existències restants. El llibre recull tant l’estat de les fonts energètiques que utilitzem arreu del món per tirar endavant el model econòmic de creixement que hem propugnat els últims segles, com els elevadíssims consums mundials i l’anàlisi de les fal·làcies que es divulguen per tranquil·litzar la població.
Si bé les energies renovables podrien ser una part de la solució al crac energètic, no són suficients si mantenim el consum actual. Anualment estem consumint allò que el planeta va trigar milions d’anys a crear. Així doncs, la clau no és altra que canviar el paradigma econòmic. El decreixement ha deixat de ser una opció. Haurem de repensar com viatgem, com vivim, com ens alimentem, com treballem… En cadascuna de les nostres facetes de la vida podem aconseguir estalvi energètic.
Aquest no és el llibre de l’apocalipsi, malgrat que el fet de contraposar les xifres del consum mundial a les existències energètiques ens revela un panorama no massa encoratjador. Al contrari, només vol despertar la consciència de totes i cadascuna de les persones que consumim energia perquè una a una comencem a canviar l’ús social que en fem i puguem incidir en les polítiques energètiques col·lectives. Una bona part del problema es resoldria evitant els usos inadequats i analitzant els itineraris que segueix l’energia.
Tots tenim un paper en el canvi energètic. La responsabilitat per garantir un futur més enllà de l’esgotament dels combustibles fòssils és de tots.
ÍNDEX
Pròleg
Primera part: les xifres
Segona part: les fal•làcies
Conclusions
Sobre els autors
Carles Riba Romeva (6 llibres)
És doctor enginyer industrial i professor de la UPC des de 1971. L’any 1972 fou enginyer de Seat. De 1979 a 1983, va ser alcalde de Sant Joan Despí i, de 1980 a 1983, vicepresident de la Corporació Metropolitana de Barcelona. Des de la universitat, fa més de vint-i-cinc anys que col•labora amb empreses i administracions en nombrosos projectes de transferència de tecnologia. Des de 1999, dirigeix el Centre de Disseny d’Equips Industrials de la Universitat Politècnica de Catalunya (CDEI-UPC), acollit a la xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya. El 2006 va impulsar la fundació empresarial CEQUIP, orientada a la innovació en béns d’equip. L’any 1995 va assumir la presidència del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat i, anys més tard, la vicepresidència de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, responsabilitats que encara exerceix. És autor d’una dotzena de llibres tècnics i de nombrosos articles en revistes especialitzades, fonamentalment en el camp del disseny avançat de màquines. També ha escrit articles d’opinió per a la premsa i ha publicat diversos treballs en l’àmbit dels estudis locals
Ramon Sans Rovira (5 llibres)
Ramon Sans Rovira és enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i màster en Tècniques de Gestió Empresarial per la Universitat de Barcelona, on també realitzà postgraus en Microscòpia i en Caracterització Estructural de Materials. La seva dilatada vida professional, de gairebé quaranta anys, s’ha desenvolupat a la multinacional catalana Girbau, empresa dedicada a la fabricació de béns d’equip, on ha exercit com a director tècnic durant vint i cinc anys i com a vicepresident durant els últims deu, dedicant gran part del seu treball a innovació i desenvolupament de projectes de R+D tant en l’àmbit mecànic com en l’energètic. Prova d’això són les nombroses patents mundials que ha registrat al llarg d’aquests anys.
Paral·lelament a la seva activitat a Girbau, ha estat també professor en màsters i postgraus organitzats per la Universitat Politècnica de Catalunya i per la Universitat de Vic, i ha participat com a expert en Comitès de Normalització de la Comissió Europea en Seguretat de Màquines. També és autor de nombrosos escrits i presentacions tècniques en els àmbits dels béns d’equip i de l’energia. La seva preocupació en aquest últim camp el porta a ser membre de la Comissió d’Energia del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i, el 2012, a participar en la fundació del CMES, sent des de llavors vicepresident d’aquest col·lectiu. Ramon Sans ha ideat i desenvolupat els itineraris energètics i l’estudi de la TE21, motius dels seus llibres El col·lapse és evitable (gener de 2014) i La darrera oportunitat (gener de 2016), que obra la col·lecció La transició energètica de l’editorial Octaedro i el CMES.
Per sobre de tot, es declara enamorat de la muntanya i de la natura, i afirma que el seu major assoliment és haver recorregut els Pirineus a peu, de mar a mar, seguint l’Alta Ruta Pirinenca.
Eva Torrents Pujadas (2 llibres)
És llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB i màster en Direcció de Màrqueting per EADA (Escola d’Alta Direcció i Administració). Ha combinat la seva trajectòria professional entre el periodisme i la comunicació d’empresa. En l’actualitat dirigeix Dívik, agència de comunicació i màrqueting. Compagina la seva activitat professional amb la docència i la divulgació en comunicació.
El crac energètic
Comparteix a Facebook Twitter
Baixa't la fitxa
Subscriu-te a les novetats
Editorial Octaedro

Editorial Octaedro
NIF. B-60059300
c/ Bailén, 5 08010 Barcelona
octaedro@octaedro.com
Telèfon 93 246 40 02

Facebook Twitter Twitter

Fes-te usuari    

Subscriu-te a les novetats    

Copyright i Avís Legal    

Contacte
Editorial Octaedro (Barcelona, 1992) especialitzada en llibres sobre educació, tant per al desenvolupament del professorat com per a l'actualització de l'alumnat.
Aquesta web utilitza galetes tècniques pròpies, i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris. Algunes funcionalitats d'aquesta web podrien no estar disponibles sense aquestes galetes. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús (més informació). X